Miért?

Az újrahasznosítás fontossága
Az újrahasznosítás az egyik legjobb módja annak, hogy pozitívan hassunk a világra, amelyben élünk. Az újrahasznosítás fontos a természetes környezet és számunkra is, mivel a hulladékok egészségre és környezetre való káros hatását előzi meg. Ezen kívül még fontos gazdasági előnye is van, hiszen a nem megújuló erőforrások folyamatos kiaknázásával nő azoknak a beszerzési költsége. Az újrahasznosított hulladék azonban visszaforgatható a gyártási folyamatba, így nyersanyagnak tekinthető.

A szemét mennyisége folyamatosan növekszik, mert:
- A növekvő jólét miatt az emberek több terméket vásárolnak
- Újfajta csomagoló anyagokat fejlesztenek, de ezek nem bomlanak le hamar
- Új életmódbeli változások jelentek meg, pl. a gyorsétkezések.

Környezeti hatások:
- A hulladéklerakó telepeken káros vegyi anyagok és az üvegházhatást okozó gázok, pl. metán jutnak a környezetbe. Szennyeződnek a felszíni és felszín alatti vizek, valamint a talaj. Az újrahasznosítás segít csökkenteni a hulladék által okozott szennyezést, így segít csökkenteni a környezet károsodását.
- Az erdőírtás és a globális felmelegedés hozzájárul a természetes élőhelyek pusztulásához. Az újrahasznosítás csökkenti a nyersanyagigényt, így meg lehet óvni az esőerdőket.
- Hatalmas mennyiségű energia szükséges a nyersanyagok feldolgozásához. Az újrahasznosítás kevesebb energiát igényel, így segít megőrizni a természetes erőforrásokat.
-  A hulladéklerakókban képződő veszélyes gázok, szaghatások, kiporzások, valamint az esetleges tüzek jelentős egészségkárosító hatással rendelkeznek.

Jelentősége az emberek számára
Az újrahasznosítás elengedhetetlen a világ nagyvárosainak, és a bennük élő emberek számára
- Nincs hely a szemétnek. A hulladéklerakók túl gyorsan telnek meg.
- Csökkenti a pénzügyi kiadásokat a gazdaságban. A nyersanyagokból előállított termékek több erőforrást igényelnek, mint az újrahasznosítottak.
- Megőrzi a természeti erőforrásokat a jövő nemzedékei számára.
- Új munkahelyeket teremt.  

Legfrissebb a Blogon