Műanyag

A műanyag fontos szerepet játszik a mindennapi életünkben, hiszen a használati tárgyak nagy része, az italos dobozok, csomagolópapírok, bútorok, játékok ebből készülnek. Az elhasználódott műanyag megfelelő újrahasznosítást követel. A műanyag a legnagyobb számban a tároló edények és a csomagolások közül kerül ki (üdítős flakonok, kupakok, samponos palackok), de megtalálható a tartós eszközökben (gépek, bútorok), úgy mint az eldobható tárgyakban egyaránt (pelenka, szemetes zsák, poharak, orvosi eszközök).
A műanyagokat alapvetően két kategóriára lehet osztani:
- Hőre keményedő műanyag hő hatására visszafordíthatatlanul megszilárdul. Hasznos tulajdonsága a tartósság és a szilárdság, így elsősorban az autóiparban és az építőiparban alkalmazzák. Egyéb felhasználási területei: ragasztók, festékek, bevonatok.
- Hőre lágyuló műanyag megpuhul hő hatására, illetve szobahőmérsékleten visszaszilárdul. Emiatt könnyen alakítható, és elsősorban italos flakonokat, padlóburkolatokat, hitelkártyákat és szőnyeg szálakat állítanak elő belőle.

Újrahasznosítása:
A szelektív hulladékgyűjtőből először válogatásra kerülnek a különböző típusú műanyagok. Ezeket bálázzák és a feldolgozó üzembe szállítják. Itt minden szemetet és szennyeződést eltávolítanak, átmossák a műanyagot és apró forgáccsá őrlik. Egy folyadékkal teli tartályban elválasztják a maradék szennyeződést is a különböző sűrűség alapján. A tiszta forgácsot megszárítják, olvasztják, szűrik, majd pelletté alakítják. Ez a pellet kerül a műanyag gyártóhoz, ahol új műanyag termékeket készítenek belőle.
Néhány műanyag fajtának stabil újrahasznosítási piaca van. Ilyen a PET és a HDPE. A műanyag újrafeldolgozási piacon nagyobb a kereslet a visszaforgatott nyersanyag iránt, mint a kínálat. A PET palackokat elsősorban szőnyegek és textil készítésére hasznosítják, valamint vízálló bevonat előállítására kartonokhoz és más természetes anyagokhoz. A HDPE-t felhasználják kültéri bútorok, kerti szegélyek gyártásához.

Mûanyag típusok
Az 1988-ban bevezetett gyanta azonosítási kódrendszer segítségével, mely a műanyag edények alján található, könnyen beazonosítható, hogy az adott tárgy melyik műanyag csoportba tartozik.
Szinte az összes mûanyag fajta az alábbi kategóriák egyikébe tartozik:
PET ( polietilén-tereftalát) - szénsavas üdítõitalok, gyümölcslevek, étolaj
HDPE (nagy sűrűségű polietilén) - palackozott tej és gyümölcslé, mosószer, öblítõ
LDPE (kis sűrűségű polietilén)
PP (polipropilén) - fóliák, edények, csövek, textilszálak, palackok
PS (polisztirol) - csomagolóanyag, poharak, habosított hőszigetelő anyag
PVC (polivinil-klorid)- szénsavmentes ásványvíz, piperecikkek, gyümölcslé, műbőr, csövek, padlóburkolat, babák

Legfrissebb a Blogon