Textil

Polár, flanel, kordbársony, pamut, nylon, farmer, gyapjú és vászon. Mit lehet tenni ezekkel az anyagokkal, ha már nem használjuk őket? A közösségnek és a környezetnek is előnye származik abból, ha a használt textileket jótékonysági szervezeteknek adjuk, ahol az anyagok nagy részét eladják vagy eladományozzák. A maradék újrahasznosításra, illetve a hulladéklerakókba kerül.

Az anyagokat nem válogatják szét a gyűjtés helyén, azonban az fontos, hogy tisztán és nedvesség mentesen tartsák azokat az újrafelhasználásig. Ha a textil egyszer nedves, foltos, penészes lesz, nem lehet továbbértékesíteni újrafelhasználásra.

Az újrafeldolgozó létesítményekben különböző kategóriákra válogatják szét az anyagokat aszerint, hogy mennyire kopottak, szennyezettek. Néhány jó állapotú anyagot törlő- és fényesítőkendőként alkalmaznak. A pamutból szőnyeget készítenek, illetve kiváló minőségű papír alapanyaga lehet. A kötött vagy szőtt gyapjú anyagot szálakra bontják, így alkalmazzák például autók szigeteléséhez, vagy ülések töltéséhez. Más típusú szöveteket kárpitozásra, szigetelésre, de még építőanyagként is felhasználnak. A gombokat és a cipzárakat leszedik és újrafelhasználják őket. Így nagyon kevés a fel nem használható anyag a feldolgozási folyamat végén. A maradék természetes eredetű anyagok, mint például a különböző minőségű gyapot, komposztálhatóak.
Legfrissebb a Blogon