Üveg

Az üveg többek között egy univerzális csomagoló eszköz, melyet előszeretettel használnak bor, olaj, szóda, parfüm stb. tárolására. Az üveg gazdaságosan hasznosítható újra és újra, mivel megőrzi erejét. Az üveggyárak folyamatosan nagy igényt tartanak az újrahasznosítható tört üvegre, az úgynevezett üvegcserépre, mert ezzel egészítik ki az üveggyártáshoz szükséges alapanyagaikat. Az üveg úgy készül, hogy összekevernek homokot, hamuzsírt, mészkövet és üvegcserepet, majd ezt az egyveleget 2.600 - 2.800° F -re (kb. 1.500°C) hevítik, majd formázzák a kívánt alakúra.

Az üvegcserép használata pénzt takarít meg és óvja a környezetet, mert:
- Az üvegcserép kevesebbe kerül, mint a nyersanyag
- Használatával meghosszabbítható a kemence élettartama, illetve energiát takarít meg, mivel alacsonyabb hőfokon olvad, mint az előállításához szükséges nyersanyagok.
- A kevesebb felhasznált energia azt is jelenti, hogy az újrahasznosítási folyamat során csökken a nitrogén-oxid és a szén-dioxid kibocsátás. Mind a két gáz felelős az üvegházhatás kialakulásáért.

Miért fontos, hogy a különböző színű üvegeket külön gyűjtsük?
Habár az összes üveg szilícium-dioxidból és szódából készül, ezeknek a típusa és mennyisége némileg változik az eltérő típusú üvegeknél. A különböző olvadáspont és kémiai összeférhetetlenség fontossá teszik az üveg színe szerinti gyűjtést. Ezáltal nő az üvegcserép gazdasági értéke is. A legkeresettebb a színtelen cserép, azonban a színesből négyszer annyi keletkezik.

Az üveggyártóknak szükségük van a folyamatos, magas minőségű cserép ellátásra. Az újrahasznosított üveg előállításához 90% cserepet használnak fel, azonban a kereslet a minőségi üvegcserép iránt magasabb, mint a kínálat. A kiváló minőségű üvegcserép mentes a szennyező anyagoktól, amelyek korlátoznák annak hasznosságát a gyártás folyamán. Az erőforrások védelme érdekében és költséghatékonysági okokból az üveggyártók igyekeznek csökkenteni az üvegedények súlyát kevesebb alapanyag felhasználásával.

A kiváló minőségű üvegcserepet a csomagoló edényeken kívűl felhasználják még csiszoló anyagokhoz, töltőanyag helyettesítésre, gyöngy készítésre, üvegszál gyártásra. Az alacsonyabb minőségű üvegcserepet üvegszál szigetelésére, útalap töltésére, fényvisszaverő prizmák, dekoratív csempe gyártására használják.

Legfrissebb a Blogon